Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

The Fountain

The Fountain


γράφει ο Buzz Aldrin


Ήταν 2006 και είπα να πάω σινεμά να δω την καινούρια ταινία του Darren Aronofsky, The Fountain. Είχα δει τις προηγούμενες ταινίες του (Requiem for a Dream, Π) και μου άρεσαν και οι 2. Το requiem αρκετά καλό μιλάει για τον εθισμό και το Π απλά σου καίει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα. Μετά από 96 λεπτά κια βγήκα έξω από την αίθουσα με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. THE FOUNTAIN… απλά η καλύτερη του ταινία…ένα σκηνοθετικό αριστούργημα. Τέλεια εικόνα, τέλειος ήχος. Το μάτια μου γεμίσανε, χόρτασαν χρώματα και εικόνες, και αυτό το soundtrack το κάτι άλλο. Ο Clint Mansell γράφει πολύ ωραία μουσική, θα τον ακούσετε και σε άλλες ταινίες όπως το “Requiem for a Dream”, “Μoon”, “Black Swan” ψάξτε τον -αξίζει.
Η ταινία είναι λίγο περίεργη και σε μπερδεύει λίγο στη αρχή. Αυτό συμβαίνει γιατί το έργο είναι 3 διαφορετικές ιστορίες που έχουν ένα κοινό σημείο,  ένας άντρας που αγαπάει τόσο πολύ την ετοιμοθάνατη γυναίκα του και κάνει τα πάντα για να την σώσει.


Η πρώτη ιστορία διαδραματίζεται στην Ισπανία το 1500. Εκεί ο ήρωας μας είναι ένας Ισπανός κατακτητής και η γυναίκα που αγαπάει και θέλει να σώσει είναι η βασίλισσα της Ισπανίας. Ο ιεροεξεταστής θέλει να την εξοντώσει  γιατί η βασίλισσα δεν πιστεύει στον Χριστό και αυτή στέλνει τον κατακτητή της στην ζούγκλα του Αμαζονίου για να βρει το δέντρο της ζωής και να γίνει αθάνατη.
Η δεύτερη ιστορία εξελίσσεται το 2000. Ο ήρωας μας είναι γιατρός και προσπαθεί να βρει το αντίδοτο κάνοντας διάφορα πειράματα σε ζώα ώστε να σώσει την γυναίκα του που έχει όγκο στο κεφάλι.
Η τρίτη ιστορία λαμβάνει χώρα το 2500. Ο ήρωας μας είναι μέσα σε μια φούσκα και ταξιδεύει προς το αστερισμό Ξιμπάλμπα και η γυναίκα του είναι ένα δέντρο (ναι καλά διαβάσατε  ένα δέντρο). Ο Ξιμπάλμπα, που οι Μάγια τον θεωρούσαν κάτι σαν τον δικό μας Άδη  δεν είναι άλλος από τον αστερισμό του Ωρίωνα τον οποίο τον βλέπουμε και εμείς από το βόρειο ημισφαίριο κάθε νύχτα. Ο ήρωας μας πιστεύει λοιπόν ότι αν φτάσει εκεί εγκαίρως θα καταφέρει να σώσει την αγαπημένη του.
Η ταινία είναι πολύ συμβολική και βασίζεται πιο πολύ στην σκηνοθεσία και στη μουσική παρά στην υπόθεση. Μην την δείτε σε μικρή τηλεόραση και οπωσδήποτε μην την δείτε με τον ήχο  χαμηλά. Το ξέρω δεν έχουμε όλοι αυτή τη δυνατότητα αλλά εμπιστευτείτε με και δεν θα χάσετε. Τέρμα ο ήχος βρείτε και μια τεράστια οθόνη και απλά απολαύστε. Δεν είναι η ταινία που θα πάρεις σουβλάκια για να την δεις, θέλει προσοχή.
Ο Aronofski μετά από αυτό το αριστούργημα έκανε το the wrestler με τον Mickey Rourke και το “Black Swan” με την καταπληκτική Natalie Port man να παίρνει και το Όσκαρ πρώτου Γυναικείου ρόλου. Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμη η νέα του ταινία “Νώε” με τον Russell Crow. Ελπίζω να είναι εξίσου καλή με τα προηγούμενα έργα του.

Τίτλος: The fountain
Ημερομηνία: 22 Νοεμβρίου 2006
Διάρκεια: 96 λεπτά
Σκηνοθεσια: Darren Aronofsky
Σενάριο: Darren Aronofsky
Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Rachel Weisz, Ellen Burstyn, Mark Margolis, Stephen McHattie





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου