Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Από τη Γη στη Σελήνη: Ελληνικά Animation

Από τη Γη στη Σελήνη 


γράφει ο Δημήτρης Δημητρίου Μιχαλάκης


Ε, ναι επιτέλους είναι γεγονός και ταυτόχρονα μια πολύ ευχάριστη είδηση για τους φίλους των κινουμένων σχεδίων. Η πρώτη Ελληνική ταινία Κινουμένων Σχεδίων μεγάλου μήκους στους κινηματογράφους! Σκηνοθέτης ο Άγγελος Σπάρταλης και ο τίτλος αυτής “Από τη Γη στη Σελήνη” ενώ η δημιουργία της 87λεπτης ταινίας χρειάστηκε 5 χρόνια (καλοκαίρι 2008 έως Μάρτιο 2013).


Κατασκευασμένη με τη τεχνική του κολάζ η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο  του Ιουλίου Βερν  και το κύριο θέμα αυτής η χιουμοριστική αλλά και καυστική ματιά του Βερν στους πολεμοχαρείς όλου του κόσμου καθώς και η απαράμιλλη γενναιότητα αυτών.
Όπως ο τολμηρός σκηνοθέτης αναφέρει: “Μόνο μία ατάκα από το βιβλίο ήταν αρκετή να μας αναγκάσει να κάνουμε την πρώτη στον κόσμο κινηματογραφική μεταφορά αυτής της ιστορίας σε animation. Μιλάει ο Συνταγματάρχης Μπλόμσμπερυ και λέει: Αχ Ταγματάρχα μου δεν είναι φρικτό! Από τότε που  ο πόλεμος έπαψε μπαμπάκι ξανά -φυτρώνει στους κάμπους !Τα πένθιμα ρούχα αχρησιμοποίητα στις ντουλάπες! ...Σημερινοί καημοί δηλαδή”

Το σενάριο τοποθετείται χρονικά το 1869 μια 100ετία δηλαδή από τη προσσελήνωση του  Αpollo 11, οι πολεμοχαρείς κλαίνε τη μοίρα τους μιας και ο πόλεμος έχει τελειώσει και αναπολούν το ένδοξο παρελθόν  μέχρι που εμφανίζεται ο πρόεδρος του Τηλέ -βολικού Συλλόγου ο σοφός Ίμπευ Μπαρμπικαν και ανακοινώνει το σχέδιο για τη ρίψη μιας οβίδας από τη Γη στη Σελήνη. Ένας όμως άσπονδος εχθρός του πρόεδρου σχεδιάζει και καταφέρνει να μπει μέσα στην οβίδα για να πάει τελικά στη Σελήνη.

Ποιο είναι το μήνυμα της ταινίας;
Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν αναφέρει ο σκηνοθέτης Α. Σπάρταλης και συμπληρώνει: “ ..Ήμασταν πάντα “εμείς”. Η αφεντιά μου ευτχώς ή δυστυχώς στο τιμόνι,μαζί με τη Ζηνοβία Αρβανιτίδη, τον Λουκά Μεσσηνέζη, το Γιώργο Πατεράκη, την Αγγελική Σβορώνου και τον Πάρη Καραγιώργο. Ήταν οι θεατρίνοι, οι τραγουδιστάδες και οι μουζικάντηδες και αρκετοί άλλοι σε λιγότερα αλλά πάντα με σημαντικά καθήκοντα. Φυσικά μαζί μας πάντα και ο κύριος... Ιούλιος”






ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο, σκηνοθεσία, animation: Άγγελος Σπάρταλης

Μουσική: Ζηνοβία Αρβανιτίδη
Τραγούδι: Διονύσης Σαββόπουλος, Ψαραντώνης

Φωνές: 
Μάνος Βακούσης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, 
Στράτος Τζώρτζογλου, Δημήτρης Σταρόβας
Σχεδιασμός ήχου: Λουκάς Μεσσηνέζης
Ηχοληψία: Κώστας Τυμπακιανάκης
Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης
Παραγωγοί: Άγγελος Σπάρταλης & Αγγελική Σβορώνου
Συμπαραγωγός: Πάρις Καραγιώργος
Παραγωγή: Wish You Luck film productions (c)2013
.

ΠΗΓΗ:
http://www.sansimera.gr/articles/686#ixzz2x7F4anw
http://www.sansimera.gr/articles/686
http://www.creteplus.gr/news
http://entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου