Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Γαριδοκεφτέδες

Νηστίσιμοι κεφτέδες της μαμάς Φωτεινής


γράφει η Βασιλική Μιχαλάκη


Εν όψει καλοκαιριού (τελευταίας στιγμής δίαιτες) και διανύοντας περίοδο νηστείας ήρθαν στο νου μου εικόνες από τη παιδική μου ηλικία. Εικόνες στην κουζίνα όπου η μητέρα μου ετοίμαζε  νηστίσιμους μεζέδες για το σαρακοστιανό τραπέζι και εγώ από δίπλα πάλευα με κουτάλες και αλεύρια να μάθω πως γίνονται όλες αυτές τις νοστιμιές. Θα σας δείξω μία συνταγή ή καλύτερα ένα ορεκτικό με πλούσια διατροφική αξία αλλά και θρεπτικά συστατικά  που σίγουρα θα σας εκπλήξει ευχάριστα...






Υλικά (4 -6 άτομα)

500 γρ. γαρίδες μικρές (φρέσκες ή καταψυγμένες)
χυμό από ένα λεμόνι
5-6 φύλλα σπανάκι
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
φρέσκο κρεμμύδια
μισό ματσάκι άνηθο 
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι 
πιπέρι

Εκτέλεση
Η εκτέλεση για αυτό το ορεκτικό είναι σχετικά απλή και καθόλου χρονοβόρα. Αφού καθαρίσουμε καλά τις γαρίδες (αφαιρώντας το κέλυφος και κρατώντας τη σάρκα) τις ψιλοκόβουμε καλά. Στη συνέχεια  αφού πλύνουμε καλά τα λαχανικά μας -το σπανάκι τα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο- τα ψιλοκόβουμε και τα ανακατεύουμε όλα μαζί (γαρίδες και λαχανικά) αφού ήδη έχουμε συμπληρώσει το χυμό λεμονιού. Έπειτα προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τέλος το αλεύρι. Αφού ομογενοποιηθεί  το μείγμα μας  -όχι σφικτό – πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Ιδανικός μεζές για μπύρα ή ούζο και μπορείτε να το σερβίρεται με όποια σαλάτα εσείς επιλέξετε ή τέλος να το συνοδεύσετε με πατάτες βραστές ή ρύζι με κόκκινη σάλτσα!


Tips
Για το τηγάνισμα προτιμήστε αλεύρι σταρένιο -έχετε έτσι ένα εγγυημένου αποτέλεσμα.
Μπορείτε να προετοιμάσετε το μείγμα απο το προηγούμενο βράδυ και να το διατηρήσετε στο ψυγείο -Μία παραλλαγή της ίδιας συνταγής είναι να χρησιμοποιήσετε στο ίδιο μείγμα και ψιλοκομμένο μύδι μαζί με τις γαρίδες -απλά πεντανόστιμοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου