Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Σινεμά || American beauty

Σινεμά || American beauty



Γράφει ο Buzz Aldrin



Το American beauty το είδα σινεμά το 1999. όταν το είδα Ήμουν σε πολύ περίεργη φάση. Είχα χάσει την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που ήταν κοντά μου και είχα πολύ μίσος μέσα μου εξαιτίας ενός γεγονότος που μου είχε συμβεί. Μόλις βγήκα όμως από την αίθουσα κάτι σαν να άλλαξε μέσα μου. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό το συναίσθημα, αυτή η ταινία με βοήθησε να δω τα πράγματα διαφορετικά. Ελπίζω να σας αρέσει όσο μου άρεσε και εμένα. Αρκετά είπαμε όμως για εμένα πάμε στην ταινία.

Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από μια τυπική σάπια αμερικανική και σχετικά πλούσια οικογένεια. Ο μπαμπάς (Lester) είναι ο τυπικός βλάκας που κάνει μια δουλειά που μισεί. Η μαμά (Carolyn) στα όρια της τρέλας  προσπαθεί να κάνει, αλλά όχι και με τόση επιτυχία, την μεσίτρια. Και η κόρη (Jane) μια έφηβη με πολλές ανασφάλειες που είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει είναι το ίδιο και το αυτό.

Όλα θα αλλάξουν όμως γιατί ο πρωταγωνιστής μας ο Lester επιτέλους αποφασίζει να ξυπνήσει από τον λήθαργο που είχε πέσει τα τελευταία 14 χρόνια. Αυτό έγινε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ερωτεύεται την κολλητή της κόρης του την Angela, ένα κορίτσι που θέλει να γίνει μοντέλο όταν μεγαλώσει και για το μόνο που μιλάει είναι το σεξ και με πόσους έχει πάει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι γνωρίζει τον Ricky ένα παιδί που μόλις ήρθε στην γειτονιά με τους γονείς του. Ο Ricky πουλάει μαριχουάνα κρυφά από τον πατέρα του (Colonel Fitts) ο οποίος είναι παρανοϊκός και μισεί αφάνταστα τους ομοφυλόφιλους. Δεν θέλω να σας πω κάτι άλλο για την πλοκή της ταινίας γιατί είναι από αυτές που σε αφήνουν με το στόμα ανοικτό στο τέλος.
Η ταινία έχει βαθύτερο νόημα και ο κάθε χαρακτήρας της είναι σημαντικός.
Ο Lester για παράδειγμα μας μαθαίνει ότι στην ζωή πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας και ποτέ να μην τα παρατάμε όσο αργά και αν νομίζουμε ότι είναι.
Ο Ricky μας λέει ότι στην ζωή υπάρχει ομορφιά παντού. Εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας και θα μας βρει από μόνη της. Για μένα το πιο σημαντικό και δυνατό σημείο στην ταινία είναι όταν ο Ricky δείχνει το βίντεο με την σακούλα που χορεύει στην Jane.
Ο Colonel Fits και η Angela μας δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κρίνουμε κάποιον χωρίς να τον ξέρουμε καλά.
Η Jane μας μαθαίνει να αγαπάμε τους εαυτούς μας όπως είναι.
Μπορεί να σας φαίνονται απλά και γνωστά αυτά που σας λέω αλλά άμα παρατηρήσετε γύρω σας είναι πολύ λίγοι που τα κάνουν πράξη αυτά τα απλά πραγματάκια.
Η ταινία πήρε 5 όσκαρ μεταξύ των οποίων καλύτερης σκηνοθεσίας (Sam Mend es)  και καλύτερου ανδρικού ρόλου (Kevin Spacey). Ο Mend es δεν έκανε κάτι άλλο αξιόλογο μετά από το American Beauty. Ο Kevin Spacey το άξιζε αυτό το όσκαρ γιατί είναι πραγματικά πολύ μεγάλος ηθοποιός. Δείτε τον στο The Usual Suspects στο Seven και στο K – PAX και θα καταλάβετε το μεγαλείο του αν δεν σας έπεισε στο American beauty.

Τίτλος : American Beauty
Ημερομηνία : 1 Οκτωβρίου 1999
Διάρκεια : 122 λεπτά
Σκηνοθεσία : Sam Mend es

Σενάριο : Alan Ball
Πρωταγωνιστούν : Kevin Spacey, Annette Benin g, T hora Birch, W es Bentley, Men a Suva ri, Chris Cooper
https://www.youtube.com/watch?v=3ycmmJ6rxA8



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου