Παραδοσιακό Ρεβανί της γιαγιάς Σταυρούλας
γράφει η Βασιλική Μιχαλάκη
Σήμερα στο μενού του “Περί Ορέξεως” περιλαμβάνεται μία διαφορετική πρόταση επιδορπίου μία παραδοσιακή συνταγή που η γιαγιά Σταυρούλα μου έμαθε να φτιάχνω και να αγαπώ. Μία συνταγή
απλή, πολύ εύκολη και ιδιαιτέρως γευστική όπου σε παραλλαγή γίνεται και νηστίσιμη και αφορά το γνωστό σε όλους Ρεβανί ή Ραβανί!
Υλικά
350 γρ. Βούτυρο
250 γρ. Ζάχαρη
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
χυμό από 2 λεμόνια (καθώς και το ξύσμα τους)
1 κουτ. Σόδα
2 βανίλιες
1 κουτ.μαστίχα
Σιρόπι
250 γρ. Ζάχαρη
250 ml νερό
Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Η εκτέλεση είναι πολύ απλή: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί χωρίς μίξερ με το βούτυρο να έχει θερμοκρασία δωματίου. Συμπληρώνουμε το σιμιγδάλι και το χυμό από τα λεμόνια με τη σόδα ώστε να αφρίσει το μείγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, βάζουμε όλο το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε για 50 με 60 λεπτά.
Παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι όπου είναι μία πολύ απλή διαδικασία. Βράζουμε για 10 λεπτά όλα τα υλικά. Ως γνωστόν σιροπιάζουμε το γλυκό μας με ζεστό σιρόπι και κρύο γλυκό. Εναλλακτικά πασπαλίστε με ινδοκάρυδο ή καβουρντισμένο αμύγδαλο και σερβίρεται με μπάλα παγωτού καϊμάκι!
Καλή σας επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου