Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Περί ορέξεως...

Παραδοσιακή Λαμπροκουλούρα της Γιαγιάς


Γράφει η Βασιλική Μιχαλάκη


Σήμερα θα σας παρουσιάσω μία παραδοσιακή συνταγή που η γιαγιά μου  δίδαξε -αν και εγώ την έχω “πειράξει”' λίγο -και αφορά ένα διαφορετικό είδος άρτου. Ο λόγος για το περίφημο Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα ένα ψωμί άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ημέρες του Πάσχα και δη με το Πασχαλινό τραπέζι,
Πρόκειται  για τον πρόγονο του τσουρεκιού και η διατροφική λαϊκή μας παράδοση το συγκαταλέγει στους άρτους των μεγάλων εορτών της Χριστιανοσύνης όπως το Χριστόψωμο για τα Χριστούγεννα. Τα παλιά τα χρόνια, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν απ᾿ τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό απ᾿ του Σταυρού, ή αγιασμό.



Υλικά 
1    κιλό αλεύρι (περίπου) 
50  γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
1     φλιτζάνι χλιαρό νερό 
200 γρ. ζάχαρη
1     κουτ. γλυκού αλάτι
½    φλιτζάνι ελαιόλαδο
1    φλιτζάνι γάλα χλιαρό
3    αβγά χτυπημένα ελαφρώς, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1    κουτ. γλυκού κανέλα
1   κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικό)
1    αβγό, τον κρόκο, ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού νερό

Εκτέλεση
Ξεκινάμε διαλύοντας τη μαγιά σε χλιαρό νερό και συμπληρώνουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Την αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει  και να δείτε φουσκάλες. Βάζουμε το αλεύρι σ' ένα  σκεύος -αφού έχουμε ξεχωρίσει 2 φλιτζάνια αλεύρι  που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα -κάνουμε μία λακκούβα στη μεση και προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά,το αλάτι,το λάδι,τα αυγά,τη ζάχαρη τη κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ζυμώνετε πολύ καλά (συμπληρώνετε από το λοιπό αλεύρι αν χρειαστεί) μέχρι να γίνει μία λεία και ελαστική ζύμη. Κατόπιν σκεπάζετε καλά το ζυμάρι με χοντρές πετσέτες ή  κουβέρτα και το αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 90 λεπτά περίπου -έως ότου δηλαδή διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζουμε ένα ικανό κομμάτι από τη ζύμη για τη μετέπειτα διακόσμηση και με τη λοιπή ζύμη πλάθουμε τη κουλούρα  στο σχήμα της αρεσκείας σας. Τώρα όσο αφορά τη διακόσμηση η διαδικασία απλή: πιέζετε 4 βαμμένα αβγά σταυρωτά στις άκρες και πλάθεται κορδόνια με τη φυλαγμένη ζύμη τα οποία τυλίγεται γύρω από τα αυγά και πιέζετε τις άκρες με στο ζυμάρι. Συνεχίζετε το στόλισμα όπως η δική σας έμπνευση σας οδηγήσει. Ακολουθεί ξανά η “ξεκούραση” της ζύμης με την ίδια προαναφερθείσα διαδικασία.
Τέλος -αφού έχετε αλείψει όλη την επιφάνεια της ζύμης με κρόκο  αυγού -ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά και μετά στους 160°C για άλλα 20-25 λεπτά, προσέχοντας να μη μαυρίσουν πολύ.


Από καρδιάς σας αποστέλλω τις καλύτερες των ευχών και  να έχουμε όλοι μας ένα πολύ Καλό Πάσχα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου