Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Σούπερ Νόστιμα Κουλουράκια Υγείας

Περί ορέξεως || Σούπερ Νόστιμα Κουλουράκια Υγείας  


Γράφει η Βασιλική Μιχαλάκη


Μία εναλλακτική διαφορετική  και άκρως ενδιαφέρουσα συνταγή είναι η δική μου πρόταση για το σημερινό  μενού του “Περί Ορέξεως”! Ένα εύκολο και ιδιαίτερο γλύκισμα,πολύ υγιεινό  και σχετικά αρκετά οικονομικό. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει ιδιαίτερο; Είναι η χρήση του λιναρόσπορου -μιας τροφής όχι ιδιαίτερα διαδεδομένης  - που από την αρχαιότητα ακόμα ήταν γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες.



Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντί-οξειδωτικά της φύσης
Γιατί είναι υγιεινός ο σπόρος του λιναριού;
Οι λιγνάνες, περιέχονται, μεταξύ άλλων, σε όσπρια και δημητριακά, με τη διαφορά ότι στο λιναρόσπορο βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες (από 75 έως 800 φορές μεγαλύτερη αναλογία). Είναι φυσικά αντί οξειδωτικά και λειτουργούν και σαν φυτό- οιστρογόνα. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση αφού μπλοκάρουν τη λειτουργία ενζύμων που εμπλέκονται στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων. Προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους και τους άντρες από την εμφάνιση προστάτη. Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντί-οξειδωτικά της φύσης, σημαντικότερο ακόμα και από τα μούρα και τα λαχανικά.


Υλικά
100 γρ. λιναρόσπορο
1 φλιτζάνι  καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι  χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι  καλαμποκέλαιο
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι σόδα
2 βανίλιες



Εκτέλεση
Η εκτέλεση σου απλή και εύκολη .Αρχικά βάζουμε όλα τα υγρά μαζί σε ένα μεταλλικό σκεύος προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και σιγά σιγά συμπληρώνουμε αλεύρι  και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τότε έρχεται και η στιγμή που θα χρησιμοποιήσουμε το λιναρόσπορο τον όποιο καλό θα είναι να το χτυπήσουμε σε ένα γουδί ώστε να είναι πιο εύπεπτος και να απελευθερώσει όλα του τα έλαια. Κατόπιν το προσθέτουμε στο μείγμα μας και συνεχίζουμε βάζοντας κι άλλο αλεύρι μέχρι να δούμε πως θα είναι εύπλαστη η ζύμη μας. Τέλος πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε όποιο σχήμα θέλουμε εμείς!

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε τα κουλουράκια μας για 10 -15 λεπτά αλλά παράλληλα τα ελέγχουμε για να μην αρπάξουν!

                                                                                                                           Καλή επιτυχία!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου