Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Γαλοπούλα με ανανά

Περί ορέξεως || Γαλοπούλα με ανανά


Γράφει η Ρούλα Παπασταθοπούλου


Νέα εβδομάδα, νέα συνταγή! Εξωτική, γλυκόξινη και πεντανόστιμη η «Γαλοπούλα με ανανά», είναι μια συνταγή που έμαθα από την μεγάλη μου αδερφή και τα τελευταία χρόνια κάνει αίσθηση όπου κι αν… σερβίρεται! Ελαφρύ πιάτο, με λίγες θερμίδες, συνοδεύεται με ρύζι basmati ή και με το κλασικό σπυρωτό πιλάφι. Η συνταγή είναι το ίδιο νόστιμη, μαγειρεμένη με ψαρονέφρι ή και με κοτόπουλο για όσους δεν συμπαθούν την γαλοπούλα.

Υλικά για την συνταγή:
1,5 κιλό στήθος γαλοπούλας κομμένο σε μπουκιές
Μία μεγάλη κονσέρβα ανανά
300 γραμμάρια μανιτάρια σαμπινιόν ή πόρτο μπέλο
Πιπεριά κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί (από μία)
Ένα ποτηράκι λάδι ελαφρύ (προτιμώ καλαμποκέλαιο)
Ένα σφηνάκι ξύδι μπαλσάμικο
Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
Αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο
350 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι ή κίτρινο
Λίγο βούτυρο ή βιτάμ

Ξεκινάω με την προετοιμασία:

Κόβω σε τρίγωνα κομμάτια τις φέτες ανανά, σε μπαστουνάκια τις πιπεριές και στα δύο τα μανιτάρια.

Εκτέλεση: Ζεσταίνω σε γουόκ ή βαθύ τηγάνι το λάδι και σοτάρω το κρέας για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω τις πιπεριές και τα μανιτάρια και τα φέρνω 2-3 βόλτες. Ρίχνω από πάνω τον ανανά μαζί με το σιρόπι του και χαμηλώνω την ένταση στην εστία, τόσο ώστε να μαγειρεύεται με κλειστό καπάκι. Το αφήνω για 40 περίπου λεπτά να σιγοβράζει, αφαιρώ το καπάκι και δυναμώνω την εστία ώστε να πιει τα υγρά του. Όταν έχει μείνει με λίγο ζουμάκι προσθέτω το δεντρολίβανο και σβήνω τελείως την εστία. Χωρίς να βγάλω το σκεύος από τη φωτιά ρίχνω το μπαλσάμικο και το μέλι, ανακατεύω να πάει παντού και το αφήνω ώσπου να σταματήσει σιγά – σιγά ο βρασμός.


Στο μεταξύ ετοιμάζω το ρυζάκι: Αν επιλέξετε το μπασμάτι ακολουθείτε την εξής διαδικασία:Σε μια λεπτή σήτα πλένουμε το ρύζι με μπόλικο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε μισό λίτρο ζεστό νερό και ανάλογο αλάτι (περίπου 1/5 κουταλάκι γλυκού). Σκεπάζουμε με καπάκι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 20 λεπτά. Ανοίγουμε και το ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι να «σπάσει», το σκεπάζουμε πάλι και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα. Έτοιμο!!
Αν πάλι προτιμάτε το πιλάφι δεν υπάρχει πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να το φτιάξετε από αυτόν:Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε ένα μέρος ρύζι, ενάμιση μέρος νερό, ανάλογο βούτυρο ή βιτάμ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Σκεπάζουμε με το καπάκι, την βάζουμε στην εστία και ανάβουμε στον πιο υψηλό δείκτη. Μόλις πάρει βράση και χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το καπάκι, σβήνουμε την εστία και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω της για 15 λεπτά. «Ω, του θαύματος» το ρυζάκι μας είναι έτοιμο, νόστιμο και σπυρωτό! Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε! Προσοχή, από την στιγμή που θα βάλετε το καπάκι, μην το ανοίξετε καθόλου παρά μόνο μόλις το φαγητό είναι έτοιμο!!

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη… όσο για την επιτυχία του πιάτου, είναι σίγουρη!

1 σχόλιο: