Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Σπιτική σπανακόπιτα


Περί ορέξεως... || Σπιτική σπανακόπιτα


Γράφει η Ρούλα Παπασταθοπούλου


Φίλοι μου γεια σας!
Καλή αρχή και καλά μαγειρέματα με πρώτο πιάτο «Σπιτική σπανακόπιτα». Ο όρος σπιτική δεν είναι τυχαίος καθώς η συνταγή είναι από το χωριό του μπαμπά μου (Δάφνη – Καλαβρύτων) και μάλιστα από μια θεία – κλασική νοικοκυρά -  που χρησιμοποιεί αγνά υλικά και έχει πάντα
τέλειο αποτέλεσμα… Η μόνη διαφορά είναι στο φύλλο καθώς δεν πρόλαβα να ανοίξω μόνη μου και έβαλα έτοιμο. Παρόλα αυτά σύντομα θα σας έχω συνταγή με το δικό μου φύλο που είναι, κατά γενική ομολογία, πολύ καλό!

Ξεκινάω με τα υλικά. Για ένα μεσαίο ταψί θα χρειαστούμε:

1,5 κιλό σπανάκι
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
Μισό μάτσο άνηθο
Ένα φλιτζάνι τραχανά ξινό (ρουφάει τα ζουμιά και δίνει τέλεια γεύση)
500γρ φέτα κομμένη με τα χέρια σε σχετικά χοντρά κομμάτια
4 αυγά (χθες μου έφεραν από το χωριό!!!)
1 φλιτζάνι γιαούρτι σπιτικό η θεία (κρέμα γάλακτος εγώ!)
Πιπέρι,  λίγο αλάτι
Μισό φλιτζάνι λάδι (+ για το λάδωμα των φύλλων)
Ένα πακέτο φύλλο κρούστας

Προετοιμασία:


  1. Καθαρίζω, κόβω σε κομμάτια, πλένω και βράζω για 3 λεπτά το σπανάκι. Το ρίχνω σ’ ένα σουρωτήρι και αφήνω να ψιλοκρυώσει (αν βιάζομαι ρίχνω λίγο κρύο νερό).
  2. Ψιλοκόβω κρεμμυδάκια και άνηθο και αναμιγνύω.
  3. Χτυπάω τα αυγά με το γιαούρτι (ή την κρέμα γάλακτος).

Παίρνω μια μεγάλη λεκάνη και βάζω με τη σειρά και κάθε φορά ανακατεύοντας το σπανάκι, το μίγμα κρεμμύδι-άνηθο, τον τραχανά, αλάτι-πιπέρι, το μίγμα αυγά-γιαούρτι και το λάδι. Τελευταία αφήνω την φέτα καθώς δεν θέλω να διαλυθεί τελείως με το ανακάτεμα αλλά να κρατάει κομμάτια εδώ κι εκεί.
Παίρνω ένα μεσαίο ταψί. Η γνωστή διαδικασία λάδι-φύλλο εναλλάξ για 6 φύλλα. Στρώνω το μίγμα με το σπανάκι προσεκτικά να μείνει αφράτο (δεν το πατάω). Συνεχίζω με άλλα 6 φύλλα-λάδι εναλλάξ και κόβω την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζω με λίγο νερό για να γίνει τραγανό το φύλλο και ψήνω στους 175ο C, αερόθερμο για 40-50 λεπτά να πάρει υπέροχο χρώμα και να μοσχομυρίσει η κουζίνα. Αφήνω να κρυώσει κάπως πριν την κόψω, εκτός αν δεν κρατιέμαι!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!



Tips: Όταν ανοίγω σπιτικό φύλλο βάζω τρία φύλλα κάτω κι άλλα τόσα από πάνω λαδωμένα πολύ καλά…. Ένα άλλο κόλπο αν η πίτα είναι χοντρή (μικρό ταψί-πολύ γέμιση) είναι να μπουν τα τρία φύλλα κάτω, η μισή γέμιση, 1-2 φύλλα και η υπόλοιπη γέμιση από πάνω συν φυσικά τα υπόλοιπα φύλλα πάνω-πάνω…

1 σχόλιο: