Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Χοιρινό με δαμάσκηνα και πορτοκάλι

Περί ορέξεως... || Χοιρινό με δαμάσκηνα και πορτοκάλι 



Γράφει η Ρούλα Παπασταθοπούλου


Κρύο – κρύο καιρός για δύο και για νόστιμες Χειμωνιάτικες συνταγές. Μιας και είμαστε προ των πυλών για τον Δεκέμβρη και τα Χριστούγεννα, θα σας παρουσιάσω μια συνταγή με το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα των Ελλήνων, το χοιρινό. Είναι ένα πραγματικά θαυμάσιο πιάτο που το συνιστώ ανεπιφύλακτα για τα Χριστούγεννα ή για ένα Κυριακάτικο τραπέζι με όλη την οικογένεια. Προκαλέστε λοιπόν τις εντυπώσεις χωρίς καθόλου κόπο καθώς, δεν θα βρείτε  πιο εύκολη συνταγή από αυτή.



Υλικά:
1 1/5 κιλό σπάλα χοιρινή σε μερίδες
5-6 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
Χυμό από 3 λεμόνια και 1 πορτοκάλι
10-12 δαμάσκηνα
7-8 κομμάτια γραβιέρα (προαιρετικά)
Ρίγανη και λίγο δεντρολίβανο
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:
Αραδιάζω στην γάστρα τα κομμάτια του χοιρινού και τις πατάτες. Περιχύνω με τους χυμούς Σκορπίζω τα δαμάσκηνα εδώ κι εκεί, πασπαλίζω με τη ρίγανη και το δεντρολίβανο, ρίχνω το λάδι και το αλατοπίπερο.
Σκεπάζω την γάστρα και ψήνω στους 200ο C για 2 περίπου ώρες. Ανοίγω το καπάκι και ψήνω για μισή ώρα ακόμα να πιει τα νερά και να πάρει ωραίο χρώμα. 10 λεπτά πριν το σβήσω βάζω εδώ κι εκεί τα κομμάτια της γραβιέρας.

Έτοιμο. Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου