Πάνω από ένα μπέρμπον || Οι εμπειρίες μιας μπύρας
Γράφει ο Αντώνης Ανδριανός
Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, Έλληνες και Γερμανοί, Άγγλοι, Κινέζοι και Αμερικάνοι... Όλες οι ήπειροι χαμένες στην γλυκιά μέθη της ιστορίας και συστατικά στο άρωμα της πιο ελκυστικής θηλυκής ύπαρξης...
ΜΠΥΡΑ... μια γυναίκα που ξέρει να κρύβει καλά τα χρόνια της...
Ο γλυκός αυτός πειρασμός που ακούει στο όνομα ’’ μπύρα’’, έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά χωμένες στα χωράφια του γεροχρόνου. Οι ιστορικοί, στην προσπάθειά τους να θέσουν μία χρονολογία στο έτος μηδέν της διαχρονικής αυτής ανακάλυψης, πέφτουν σε ένα μεγάλο χρονολογικό κενό, καθώς δεν είναι ακριβής η ημερομηνία που έγινε η ανακάλυψη αυτή καθ’ αυτή. Υπάρχουν αρχαίες πλάκες που περιγράφουν την δημιουργία ενός ποτού πανομοιότυπου με την μπύρα, χρησιμοποιώντας την διαδικασία της ζύμωσης, οι οποίες χρονολογούνται πάνω από 6.000 έτη πχ και ανήκαν στους Σουμέριους.
Μετά τους Σουμέριους, ο Ηρόδοτος έγραψε ότι και οι Αιγύπτιοι ασχολούνταν με την μπύρα. Συνήθως πρόσθεταν χουρμάδες για να βελτιώσουν τη γεύση της. Παράλληλα με τους Αιγύπτιους άρχισαν να παράγουν μπύρα και οι Έλληνες και μαζί με αυτούς οι Ρωμαίοι. Τέλος και οι αρχαίοι Γερμανοί (Τεύτονες), ενδιαφερόντουσαν για τη μπύρα. Συνήθως την πρόσφεραν στους θεούς τους κατά τις θυσίες τους, αλλά παράλληλα την χρησιμοποιούσαν και για προσωπική τους ευχαρίστηση (800 π.χ.). Και με ένα χρονολογικό άλμα, προσγειωνόμαστε στον μεσαίωνα, όπου έχουμε την προσθήκη ενός ζωτικού, πλέον, συστατικού, του ‘’ λυκίσκου’’ και έτσι η μπύρα παίρνει την μορφή που λίγο, πολύ ξέρουμε και σήμερα.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ...
Κάθε μπύρα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, ακολουθεί και το δικό της τρόπο παρασκευής. Bασικά συστατικά το κριθάρι, ο λυκίσκος, η μαγιά και το νερό. Αρχικά το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη, μέσω της διαδικασίας της βυνοποίησης. Έπειτα από την βλάστηση της βύνης, τα ένζυμα που παράγονται, μέσω τη διαδικασία της ξήρανσης (εδώ η μπύρα μας παίρνει χρώμα, άρωμα και γεύση, ανάλογα με τη θερμοκρασία) αναμιγνύονται με νερό στο ‘’ ζυθοβραστήριο’’ (δοχεία ανάμειξης) και τα ένζυμα που δημιουργούνται διασπούν το άμυλο της βύνης (ζηθολογικός) και ο πολτός αυτός πηγαίνει για μία ‘’σάουνα’’ στους 100ºC. Σε αυτό το σημείο προστίθεται ο λυκίσκος και ακολουθεί ψύξη σε δεξαμενές ζύμωσης όπου θα προστεθεί και η μαγιά, η οποία:
Μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε ανθρακικό και
Μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη.
Και μετά από φιλτράρισμα και παστερίωση, η μπύρα είναι έτοιμη για κατανάλωση.
ΜΙΑ ΜΠΥΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ...
Πίνοντας μία μπύρα την ημέρα:
Λαμβάνεις υδατοδιαλυτές διαιτητικές ίνες, οι οποίες συμβάλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος
Προστατεύεσαι από τον καρκίνο και δυναμώνεις το ανοσοποιητικό σύστημα
Προσλαμβάνεις γερές δόσεις βιταμινών του συμπλέγματος Β που διατηρούν την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου σε φυσιολογικά επίπεδα
Επειδή όμως τα καλά της μπύρας είναι αμέτρητα και δεν φτάνει ένα απλό ρεπορτάζ για να τα καλύψει, κάθισε στον καναπέ, βγάλε μία οποιαδήποτε μπύρα από το ψυγείο (είμαι σίγουρος ότι έχεις, για να διάβασες μέχρι εδώ το άρθρο) και ανακάλυψε τα μυστικά της γεύσης που κρύβει μέσα της 15.000 χρόνια ε-μπυρίας...
Πηγές
All4beer Org
Hotel and Restaurant guide
EUFIC
NEWS IT
Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα

Στην υγειά μας, βρε παιδιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή